Η Γιάλοβα στο δυτικό τμήμα του νομού, είναι ένα από τα πιο φημισμένα μέρη της Μεσσηνίας, καθώς εντοπίζεται στην ιστορική τοποθεσία του όρμου Ναυαρίνου, 7 χλμ. βόρεια της Πύλου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, σε κοντινή απόσταση από το περίφημο Costa Navarino, που έχει αναδείξει την ευρύτερη περιοχή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, τόσο για εγχώριους επισκέπτες όσο και για ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Η Γιάλοβα αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογενειακές διακοπές καθώς διαθέτει ρηχή, πεντακάθαρη θάλασσα με αμμουδερή ακρογιαλιά και πληθώρα επιλογών για ποιοτική διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο παραλιακός δρόμος “κλείνει” για τα αυτοκίνητα καθημερινά από τις 20.00 και μετατρέπεται σε πεζόδρομο που κατακλύζεται από κόσμο.

Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει στο χωριό δεν είναι άλλο από το ανακατασκευασμένο κτήριο του 19ου αι. όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο σαπουνιού και λαδιού, και σήμερα στεγάζει εστιατόρια, cafes, μπαράκια και διάφορα καταστήματα. Από τα πιο σημαντικά, ωστόσο, αξιοθέατά της δεν είναι άλλο από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και ο νοτιότερος διεθνούς σημασίας σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων.

Γνωστή και ως Διβάρι, διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρουσα πανίδα και χλωρίδα. Η λιμνοθάλασσα καταλαμβάνει μια έκταση 6.000 στρεμμάτων, ενώ το μεγαλύτερό της βάθος δεν ξεπερνά τα 4 μ. Ο υγρότοπος προστατεύεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ενώ με το μικρό νησάκι Σφακτηρία ακριβώς απέναντι έχουν κηρυχθεί Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000.

Πηγή: www.greekguide.com